• Alimentos saludables

  Alimentos saludables

  1 de Diciembre de 2017

  Aquí recopilamos información sobre las características nutricionales y otras propiedades del bacalao salado.

  Podrás encontrar información sobre las proteínas, vitaminas y minerales del bacalao salado además de otros nutrientes como fibra, calorías o colesterol.

  Este alimento, pertenece al grupo de los salazones de pescado y es muy alto en nutrientes.

  Dada su alta cantidad de proteínas, el bacalao salado es un alimento recomendado especialmente para el desarrollo muscular.

  El bacalao salado, al ser un alimento rico en fósforo, ayuda a mantener nuestros huesos y dientes sanos así como una piel equilibrada.

  El alto contenido de vitamina B3 del bacalao salado, hace que sea un alimento beneficioso para el sistema circulatorio.

  La vitamina B5 o ácido pantoténico, que se encuentra de forma abundante en el bacalao salado hace que este alimento sea últil para combatir el estrés y las migrañas.

  Si te interesa comprar bacalao salado, aquí podrás encontrar este alimento y productos relacionados con el bacalao salado.
   


 • Recetas navideñas

  Recetas navideñas

  20 de Noviembre de 2017

  Cuando hablamos del bacalao, vemos que es un plato típico navideño por excelencia.

  El bacalao es un pescado pobre en grasas, el cual es un alimento muy usado en las recetas navideñas.

  Este pescado es de los más consumidos en varias partes del mundo. No sólo se consume fresco, también es muy habitual encontrar el bacalao salado.

  Conocemos muchas recetas de bacalao, tales como como bacalao gourmet, bacalao navideño, bacalao a la vizcaina, bolitas de bacalao, bacalao con salsa de jitomate y almejas, etc.

  No lo duces más y preparada un excelente plato en estas navidades.

 • Bacallaneria a L'Ametlla de Mar Tarragona

  Bacallaneria a L'Ametlla de Mar Tarragona

  4 de Abril de 2017

  Estem especialitzats en venda de bacallà.
  Àmplia variendad de conserves, adobats, fumats, embotits, salaons.
  Volvados a una atenció al client de qualitat. 
  Preus competitius.

  T'esperem

 • Bacallaneria a L'Ametlla de Mar Tarragona

  Bacallaneria a L'Ametlla de Mar Tarragona

  4 de Abril de 2017

  Estem especialitzats en venda de bacallà.
  Àmplia variendad de conserves, adobats, fumats, embotits, salaons.
  Volvados a una atenció al client de qualitat. 
  Preus competitius.

  T'esperem

 • La Quaresma

  La Quaresma

  13 de Marzo de 2017

  LA QUARESMA

   MÉS INFORMACIÓ 

  40 dies abans de Pasqua fent bondat!(festivitat mòbil en el calendari)

  Després dels dies de festa i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma.

  El mateix dia que acaben les festes de carnestoltes, el Dimecres de Cendra, comença un període de quaranta dies, que just són els dies que falten pel Diumenge de Pasqua.

  Segons la tradició cristina, durant aquesta quarantena, s’havia de fer una preparació física i espiritual per encarar l’arribada de la Setmana Santa. Antigament començava aleshores un procés en el que els cristians havien de fer una mena de penitència, practicant el dejuni i l’abstinència.

  Amb el pas dels anys, aquest sacrifici es va anant diluint i, tradicionalment, es deixava menjar molt lleuger durant la setmana (aigua, brou i verdura) i es permetia menjar peix només els diumenges. La carn i els ous estaven prohibits durant la Quaresma. Avui en dia, si us hi fixeu, veureu que el Divendres de Quaresma molts menús tenen el peix com a element principal, evitant de posar carn com a herència d’aquesta tradició.

  La Vella Quaresma

  Els 40 dies, o 7 setmanes, de prohibicions estan representats pel personatge de la Vella Quaresma.

  Es tracta d’una dona vella i arrugada, amb un mocador al cap, i amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.

  La seva missió és procurar que els més menuts no mengin carn, i per això sempre porta un o dos bacallans a les mans, per tal de donar peix a la mainada.

  “Si menges carn, vindrà la Vella Quaresma i se t’emportarà!”

  Quan marxa el rei Carnestoltes, a moltes cases i escoles apareix la Vella Quaresma, un paper on hi està dibuixada i retallada aquesta dona tan peculiar.

  La tradició és penjar-la en alguna finestra i cada divendres se li ha de tallar una cama.

  Així veurem com van passant cada una de les 7 setmanes fins que arribi la Setmana Santa. Cada vegada que s’arranqui una cama, els nens i nenes li han de cantar:

  “Vella Quaresma, Vella QuaresmaAi! Que no pot caminar.
  Té moltes cames i s’entrebanca;
  entre tots l’hem d’ajudar.

  És que n’hi hem de treure una,Una, una, una, una …
  És que n’hi hem de treure una,
  perquè pugui caminar”

  BUNYOLS DE QUARESMA

  Durant la Quaresma, els dimecres i divendres podem trobar als forns de pa i pastisseries els típics bunyols de vent. Ummm! Quina cosa tan dolça i bona!!!

  Però… si és dilluns, per exemple, per què hem d’esperar? Us atreviu a fer -los vosaltres mateixos?

  ESQUEIXADA DE BACALLÀ

  Tal com es feia abans durant la Quaresma, podem preparar avui un plat amb bacallà. Així no ens vindrà a buscar la Vella Quaresma!!!

  Som-hi petits xefs!

  T'HA AGRADAT? COMPARTEIX 

 • Enterrament de la sardina

  Enterrament de la sardina

  27 de Febrero de 2017

  Enterrament de la sardinaTONI

   ⋅10 febrer 2016

  L’enterrament de la Sardina és un fet que posa fi a les festes de Carnaval. Es celebra el dimecres de Cendra, dia en que també és tradició enterrar el rei Carnestoltes. És una manera de finalitzar la disbauxa i la gresca i començar a entrar en temps de Quaresma o, el que és el mateix, temps d’abstinència i de penitència.

  Sobre el perquè es diu ‘enterrament de la sardina’, i partint de la base que enterrar és una forma d’oblidar, acomiadar-se, perdre, es parla de dues hipòtesis:

  – ‘Sardina’ era una manera col·loquial d’anomenar l’espinada o la carcanada del porc, que tradicionalment s’enterrava just abans de començar la quaresma per simbolitzar que s’entrava en un període de privacions i abstinències que, d’altra banda, en aquella època era molt rigorós i respectat per a la societat.

  – Una altra hipòtesi és que el terme és importat pel gremi de sabaters de Madrid cap allà al segle XVI. Es diu que cada dia acostumaven a fer una petita pausa cap allà a les 11h del matí per poder fer un mos que els omplís l’estómac fins l’hora de dinar; per només ‘un quarto’, una cuinera els servia una llesca de pa torrat amb una sardina i un gotet de vi. Quan ja s’apropaven els temps de quaresma, fins i tot la rigorosa abstinència els privava d’aquesta sardina. Va ser aleshores que començaren el ritual simbòlic d’enterrar-la prop del Manzanares, ruixant-la amb vi de Valdepeñas. En una bota posaven una carota, de la boca de la qual en sortia la sardina i, després d’enterrar-la, feien un berenar bevent el vi de la bota.

 • Principals propietats nutricionals de la llet materna i el bacallà salat

  Principals propietats nutricionals de la llet materna i el bacallà salat

  13 de Febrero de 2017

  Alimentos

  Descubre cuáles son las propiedades nutricionales que tienen los alimentos

  En esta página puedes ver una tabla comparativa con las principales propiedades nutricionales de la leche materna transicional y el bacalao salado. El conocer la diferencia de nutrientes que contienen estos alimentos, te ayudará a planificar tu dieta para que sea más equilibrada y saludable.

  Además de comparar los nutrientes de la leche materna transicional con los nutrientes el bacalao salado, también puedes comparar los nutrientes de otros alimentos usando el comparador de alimentos. Mediante el comparador de alimentos, podrás encontrar los alimentos más adecuados para tí.

  Si haces click sobre las imágenes de los alimentos de la comparativa, podrás ver información detallada de sus características y propiedades nutricionales.

  leche materna transicionalbacalao salado

  Calorías66,30 kcal.322 kcal.Grasa3,70 g.2,42 g.Colesterol29 mg.56 mg.Sodio29 mg.8100 mg.Carbohidratos6,60 g.0 g.Fibra0 g.0 g.Azúcares6,60 g.0 g.Proteínas1,66 g.75 g.Vitamina A143,33 ug.15 ug.Vitamina C5,50 mg.0,10 mg.Vitamina B120,04 ug.5 ug.Calcio40 mg.50 mg.Hierro0,04 mg.3,60 mg.Vitamina B30,57 mg.15,10 mg.

  La cantidad de nutrientes de esta tabla corresponden a 100 gramos de leche materna transicional y la misma cantidad de bacalao salado. Recuerda que los valores nutricionales pueden variar dependiendo del tipo de alimento y la preparación. Cocinar los alimentos puede modificar los valores de sus nutrientes. Los valores de nutrientes de la leche materna transicional y el bacalao salado presentados en esta tabla son únicamente orientativos. Haz click en las imágenes de los alimentos sobre la tabla de nutrientes si quieres ver más detalles sobre las propiedades nutricionales de la leche materna transicional y el bacalao salado.

 • El bacallà,un peix que va del blanc al blau

  El bacallà,un peix que va del blanc al blau

  9 de Febrero de 2017

  MENÚ

  Estás en Guía Gastronomika - 

  Noticias - 

  El bacalao, un pescado que va del blanco al azul

  El bacalao, un pescado que va del blanco al azul [Foto: diariovasco.com]

  En frescoEl bacalao, un pescado que va del blanco al azul

  Ahora es común encontrarlo en las pescaderías, pero hace apenas quince años era prácticamente imposible comprar bacalao fresco. Y eso que la industria de su pesca daba trabajo a muchas personas en Gipuzkoa. 

  diariovasco.com | 22/01/2016 | 

  El portugués Gaspar de Corte Real encontró los bancos de bacalao en Terranova en el siglo XVI y poco tiempo después estaban los marineros vascos capturándolos y poniéndolos en sal para traerlos al puerto. Abierto y curado, el bacalao se convirtió, en palabras del irónico escritor gastronómico Julio Camba, “en la momia pisciforme”.

  Cuando el bacalao está en salazón, es pescado azul; cuando lo tomamos en fresco, es blanco

  Y en tiempos más recientes, a comienzos de la segunda mitad del siglo pasado, en Pasajes había una gran flota dedicada a la pesca del bacalao, fundamentalmente de la empresa PYSBE, que editó un magnífico recetario sobre su producto estrella.

  Pero encontrarlo fresco, prácticamente imposible. Y eso que en todas las casas y restaurantes se han preparado magníficos platos de bacalao. Pero siempre era desalado. Pescado versátil porque cuando está en salazón se considera azul y cuando lo consumimos fresco es pescado blanco.

  Fresco está ahora en temporada, hasta la primavera, por lo que es un pescado recomendable para tomar después de las comidas y de los excesos de las fiestas. Nada mejor que al horno simplemente, con muy poco aderezo.

  No suele ser habitual, pero en la pescadería se puede confundir con el abadejo, el eglefino o el carbonero por su aspecto. Siendo tres pescados que funcionan perfectamente en la cocina, no alcanzan el sabor, la gracia, del bacalao. Esto mismo suele ocurrir cuando compramos bacalao salado, que suele ser más caro que los otros tres.

  Poca grasa

  Un pescado recomendable dadas las vitaminas que tiene en su carne, principalmente del grupo B, sin olvidar las proteínas de alto valor biológico que contiene. Por lo que a los minerales se refiere destacan el potasio y el fósforo. Tiene un alto contenido en sodio si lo comparamos con otros pescados, pero insignificante respecto a otros productos habituales en nuestras mesas como ahumados, quesos…

  Su contenido en grasa es muy bajo ya que la almacena en su hígado. Famoso en las décadas de los años cincuenta y sesenta era el Aceite de Hígado de Bacalao, que se solía dar a los niños inapetentes o con un crecimiento lento, del que siempre se ha dicho que tenía (o tiene, porque se sigue fabricando), un sabor endiablado. En la actualidad se comercializa en perlas para evitar su mal sabor.

  Una de las características del bacalao, tanto fresco como salado, es que combina magníficamente con multitud de ingredientes y salsas. Fresco da pie a platos magníficos junto con almejas y gambas, al igual que multitud de preparaciones.

 • Propietats del bacallà

  Propietats del bacallà

  8 de Febrero de 2017

  Inici / Reportatges13 de març 2014


  Què té el bacallà que el fa tan saludable?

  El bacallà és una font de proteïnes i omega-3 única. Avui n'analitzem les propietats i el mètode.

  Comença la 2a Ruta del Bacallà a Barcelona que, per segon any, proposa acostar a la gent la importància de comprar i menjar un bacallà saludable i per fer-ho, el Gremi de Bacallaners i Estrella Damm proposen un recorregut per 33 restaurants de renom de la ciutat per a degustar-lo amb 33 receptes diferents.

  Bacallà amb calçots confitats, romesco i mango. Restaurant Osmosis.

  Avui parlarem de l’autèntic bacallà Gadhus morua curat tradicional. El bacallà Gadhus morua és un peix amb unes qualitats extraordinàries; viu a les aigües de l’Atlàntic Nord, a les quals el corrent del Golf aporta molts nutrients i fa que siguin més temperades. El seu hàbitat està limitat pels gels àrtics al nord i per les aigües calentes al sud. Com que només viu a l’Atlàntic Nord, i aquest oceà és l’únic mar del món lliure de contaminació metàl·lica d’origen natural (els volcans), podem menjar-ne amb tranquil·litat, cosa que no podem fer amb el del Pacífic, molt contaminat per les erupcions volcàniques. El Mediterrani també està contaminat pel mercuri procedent de l’Etna. La cadena axial de l’Atlàntic que parteix Islàndia i acaba a l’Antàrtica no escup metalls pesats, només treu basalts i silicats.

   El bacallà lliure de contaminació ha de ser originari de l’Atlàntic Nord, és la font de proteïnes més sana que es coneix i té un alt contingut d’omega-3. 

  L’autèntic bacallà Gadhus morua és una de les fonts de proteïnes més sana que es coneix, i això és gràcies a les característiques següents:

  • L’alt contingut proteic i menys d’un 3 % de greix d’alta qualitat omega-3. Conté molts oligoelements, com fòsfor i sals minerals de tota mena que tant necessitem.
  • La melositat del bacallà, que no li dóna el contingut de greix, sinó la gelatina que infiltra les seves carns i que es concentra a les làmines de la part central i a la pell. A Catalunya, els clients i els grans cuiners valoren molt les làmines que fa el bacallà, justament perquè s’hi concentra la gelatina, però només es troben al morro i a la part alta del bacallà, mentre que el terç de la cua no té làmines, tot i que també és melós per la gelatina que té infiltrada entre les fibres.
  • La pell, que no té escames dures, i és boníssima, ja que està carregada de gelatina i d’una substància anticongelant que li permet viure a temperatures fredes sense una pell dura i escamosa, com la dels succedanis del bacallà.

  Làmines de bacallà confitat amb oli de raïm sobre carpaccio de bacallà amb vinagreta de llima perlada i germinat de ceba. Hotel Galler

  • La ventresca, la part més greixosa del bacallà, com la de molts peixos; per això és tan estimada pels gurmets entesos.

  Per què a Catalunya, hi ha tanta predilecció pel bacallà curat tradicional i no ens agrada tant el bacallà fresc?

  L’explicació rau en el procés de salaó. Des de temps prehistòrics, se sap que salar els aliments és un bon sistema per conservar-los. La sal era preuadíssima. Els països nòrdics, que tenien molt de fum i poca sal, es van adonar del poder antisèptic del primer, i per això es decanten pels fumats. A la Mediterrània preferim la salaó, perquè l’hem fet sempre. Els romans van omplir el litoral de fàbriques on es feia, que produïen el famós garum i altres salons, com les anxoves.

  Quan es fa la salaó, es produeixen unes reaccions amb els greixos, que es degraden i oxiden, i es transformen produint molècules volàtils que donen aquesta olor tan especial i el gust que ens té encisats.

  Però què passa quan fem una salaó?

  La dessecació parcial del producte per l’acció del poder higroscòpic de la sal dificulta el desenvolupament bacterià; les proteïnes queden conservades i amb totes les qualitats i els greixos s’anxoven o s’aperlinen (aquest procés requereix un temps llarg segons el producte; així, el bacallà necessita tres mesos com a mínim amb sal per quedar curat; les anxoves, vuit mesos, i els pernils molt més, fins als dos anys aproximadament).

  Bacallà a les tres maneres (llauna, samfaina i mussolina d’alls) Restaurant La Conca.

  Així aconseguim que els greixos es degradin i s’oxidin. Les estructures moleculars canvien del tot i el producte inicial es converteix en un de completament diferent. El bacallà té menys d’un 3% de greix; per això, quan el sotmetem a aquest procés, canvia molt poc. No passa el mateix amb el peix blau, que té molt de greix i que canvia completament: un seitó es converteix en una anxova. Remullant correctament el bacallà, recuperem quasi el peix fresc, amb la gran diferència del gust exquisit del greix anxovat, que fa les delícies dels catalans.

  Aquest gust tan arrelat als nostres paladars fa que no ens agradi el bacallà fresc, tret que sigui fresquíssim.

  Hem de fugir de les falsificacions com ara el bacallà “al punt de sal” 

  Hem d’evitar les falsificacions, com també rebutgem un pernil mal curat. Hem de fugir, doncs, del bacallà que avui es comercialitza congelat amb el nom de “bacallà al punt de sal”, que és bacallà fresc injectat amb salmorra lleugera i, un cop inflat, congelat i després glacejat, com tots els peixos congelats.

  Així doncs, és un peix molt carregat d’aigua i amb greixos no anxovats; insípid, doncs, i sense la gràcia i l’exquisidesa de l’autèntic bacallà curat tradicional.

  Es diu que el bacallà és un producte car. Jo crec que el bacallà sempre ha estat barat, i avui és més barat que mai, ja que actualment servim el bacallà net i sense espines a punt per cuinar, a diferència dels peixos frescos de peixateria, que es venen amb cap, tripa i espines.

  Emili Perelló
  Vicepresident del Gremi de Bacallaners de Catalunya
  Més informació a www.rutadelbacalla.cat